Este ramura stomatologiei care studiază și tratează malocluziile (mușcăturile incorecte), datorate fie înghesuirilor sau iregularităților dentare, fie unor rapoarte disproporționate între arcadele dentare, fie a unei combinații între cele două.
- Aparat mobilizabil mono- / bimaxilar. La pacienții foarte tineri, în creștere, începând cu vârsta de 5-6 ani, se folosesc în prima fază niște dispozitive mobilizabile, care trebuiesc purtate aproximativ 16 ore pe zi și care au rolul de a modifica dimensiunile și relația dintre maxilare. Acest tratament este deseori urmat de un tratament cu aparat ortodontic fix, care va alinia dantura și va ajusta la perfecție ocluzia (mușcătura).
- Aparat fix metalic / ceramic / safir. Pentru un tratament ortodontic eficient, se folosesc sârme metalice, care se introduc prin niște suporți, denumiți “brackets”, și care pot fi din diferite materiale, în funcție de nivelul de estetică pe care dorim sa-l obținem. Bracketșii din ceramică și safir fiind bineînțeles mult mai estetici decât cei metalici. Sârmele interactioneaza cu bracketsii pentru a muta dintii in pozitia dorita.
- Activarea aparatelor mobilizabile si fixe. La anumite perioade de timp, în funcție de situație și vârsta pacientului, aparatele trebuiesc ajustate la noile situații obținute, pentru a fi în continuare eficiente și active.
- Aparate segmentare. Se folosesc pentru corectarea anomaliilor de poziție și mușcătură date de dinții frontali. Bracketșii se montează doar pe cei patru incisivi și pe molari (2 by 4), sau pe grupul frontal incluzând și caninii și pe molari (2 by 6).