Cazuri

Până spre sfarșitul secolului XX, stomatologia avea ca scop principal prevenirea și tratarea bolilor dentare, fără un accent deosebit pe partea estetică. Spre sfârșitul secolului al XX-lea însă, stomatologia a început să evolueze, devenind o profesie cu o structură bine organizată, cu metode și protocoale avansate de tratament și având la dispoziție materiale și tehnologie din ce în ce mai avansate, astfel încât, atât medicii cât și pacienții, au început să conștientizeze posibilitatea de a trata bolile dentare fără compromisuri estetice.

Treptat pacienții au început să caute proceduri selective, care să nu ducă numai la îmbunătățirea funcțională ci și la cea estetică a dentiției lor.

Pentru obținerea acestor rezultate deosebite este esențială o bună colaborare între medic și pacient. Fiecare fizionomie are anumite particularități, fiecare pacient are anumite așteptări, și pentru că “frumusețea este in ochii privitorului”, medicul trebuie să înțeleagă dorințele fiecărui pacient în parte și să încerce să le îndeplinească, pe cât posibil.

Cazul 1: Coroane ceramice pe suport de zirconiu și albire

Pacienta s-a prezentat la cabinetul nostru, fiind nemultumită de aspectul zâmbetului ei. A fost un caz dificil, care s-a finalizat însă cu un rezultat spectaculos, nu în ultimul rând, datorită unei foarte bune colaborări între medic și pacient. S-a optat pentru îmbrăcarea celor patru dinți frontali în ceramică pe suport de zirconiu, urmând apoi o albire a tuturor dinților. La final s-a obținut un zâmbet perfect.

Cazul 2: Înlocuirea unei punți din ceramică de pe dinții frontali cu coroane individuale din ceramică pe suport de zirconiu

O pacintă tânără, nemulțumită de aspectul lucrării protetice și a gingiei de pe dinții frontali a dorit să rezolve problemele legate de fizionomie și estetică. La un control radiologic s-au observat probleme și la nivelul rădăcinilor dentare. În urma unor tratamente complexe, care au presupus tratamente endodontice, chiuretaje parodontale, restaurări cu pivoți endodontici și albiri, s-a obținut un rezultat deosebit.

Cazul 3: Coroane metalo-ceramice

Pacienta tânără, care s-a prezentat la cabinet, fiind nemultumită de aspectul incisivilor centrali. Deoarece a trebuit să găsim un echilibru între factorul financiar și un rezultat cât mai bun din punct de vedere estetic, am optat pentru coroane ceramice pe suport metalic, care nu ajung la nivelul înalt de estetică al unor coroane pe suport de zirconiu sau total ceramice, dar care au îmbunătățit totuși foarte mult aspectul zâmbetului. Pacienta a fost foarte mulțumită de rezultat.

Cazul 4: Albire

Pacienta s-a prezentat la cabinet din dorința de a obține un zâmbet mai atrăgător. S-a recurs la albirea dinților ca primă variantă, urmând apoi, în funcție de rezultat, să luăm în calcul și o eventuală fațetare cu fațete din ceramică presată sau Emax. În urma albirii pacienta a fost mulțumită de rezultat.

Cazul 5: Punți totale metalo-ceramice în sistem CAD/CAM

Un caz complex de reabilitare orală, pacientul fiind o persoană în jurul vârstei de 40 ani, cu o poziție socială foarte bună, care realiza că ceva nu era în regulă cu lucrările protetice, pe care le avea în momentul în care s-a prezentat în cabinet. S-a optat pentru o înălțare a ocluziei și o schimbare a lucrărilor vechi cu unele noi, metalo-ceramice, substratul metalic fiind amprentat și produs în sistem CAD/CAM, pentru o adaptare perfectă pe câmpul protetic. În urma tratamentului s-a obtinut o schimbare în bine atât a zâmbetului pacientului, cât și a întregii fizionomii.

Cazul 6: Tratament de albire și înlocuirea obturațiilor fizionomice pe dinții frontali

Această situație nu a necesitat procedee complicate, a fost suficient un tratament de albire al dinților și înlocuirea obturațiilor fizionomice cu unele noi corect adaptate ca formă și culoare.

Cazul 7: Hiperplazie gingivală datorată unor lucrări ceramice greșit concepute și efectuate

Pacientul în vârstă de 65 ani, s-a prezentat în cabinet cu o hiperplazie gingivală datorată unor lucrări greșit concepute și efectuate. A fost necesară îndepărtarea lucrărilor vechi, o ușoară intervenție chirurgicală, un timp de așteptare de câteva luni, pentru o vindecare și efectuarea unor lucrări protetice, metalo-ceramice în sistem CAD/CAM noi, corecte. În paralel s-a rezolvat și problema edentației termino-terminale din zona inferioară, a mandibulei, cu ajutorul unei proteze scheletate, cu crosete.

Cazul 8: Coroane din ceramică pe implant pe premolar și molar și înlocuirea unei coroane vechi, inestetice din zona frontală

Pacientul, în vârstă de 42 de ani, s-a prezentat la cabinet la 6 luni după inserarea implanturilor, pentru a continua tratamentul și a finaliza partea protetică. De asemenea pacientul a dorit și ânlocuirea coroniței vechi, de pe incisivul lateral, deoarece era nemulțumit de aspectul acesteia.

Cazul 9: Proteză scheletată cu culise la maxilar și proteză scheletată cu crosete la mandibulă

Pacientul în vârstă de 56 ani s-a hotărât să-și rezolve problemele dentare ce îi afectau viața socială și îl împiedicau să aibă o alimentație corectă. A trebuit să găsim un echilibru între factorul estetic, cel funcțional și financiar. Împreună cu pacientul am hotărât să mergem pe varianta unei proteze scheletate pe culise la maxilar și a unei proteze scheletate cu crosete la mandibulă. Pacientul mai avea pe arcada superioară doar dinții frontali, de la canin la canin, pe baza cărora s-a realizat o punte metalo-ceramică, iar proteza scheletată s-a ancorat cu ajutorul unor culise.

Cazul 10: Proteză scheletată cu capse la maxilar și proteză scheletată cu crosete la mandibulă

Pacientul în vârstă de 54 de ani s-a prezentat la cabinet din dorința de a-și rezolva problemele dentare amânate de mult timp. Cazul a fost destul de complex și a fost o provocare și datorită faptului că nu am avut mult timp la dispoziție.

Cazul 11: Albire

Pacienta s-a prezentat la cabinet din dorința de a obține dinți mai albi și un zâmbet mai frumos.

Cazul 12: Inserarea a 4 implante cu elevarea membranei sinusale

Pacienta s-a prezentat la cabinet pentru a îndepărta lucrările protetice vechi, necorespunzătoare atât estetic, cât și funcțional. Deoarece factorul financiar nu a jucat un rol primar în stabilirea planului de tratament, am hotărât împreună, să mergem pe varianta inserării unor implante dentare. Deoarece pacienta prezenta rezorbții osoase la nivelul maxilarului, în momentul inserării implanturilor, a fost necesară și elevarea membranei sinusale prin abord extern și adiție de os.

Cazul 13: Detartraj și igienizare profesională

Pacientul, în vârstă de 21 de ani, s-a prezentat la cabinet cu depuneri mari de tartru, la nivelul ambelor arcade dentare. S-a facut un detartraj și o igienizare profesională, ambele manopere fiind complet nedureroase, iar pacientul a fost motivat să păstreze o igienă bucală riguroasă. Pacientul a înțeles importanța păstrării dinților în condiții optime de igienă, iar la controlul periodic de 6 luni situația generală era mult îmbunătățită.

Cazul 14: Proteze totale acrilice pe o edentație totală bimaxilară

Pacienta în vârstă de 71 de ani, s-a prezentat la cabinet cu o edentație totală bimaxilară. Imposibilitatea de a se alimenta corespunzator a dus la scăderea semnificativă în greutate a pacientei. Deoarece  pacienta suferea de afecțiuni la nivelul cordului, nu s-a optat pentru stabilizarea protezelor pe implante și s-a mers pe varianta de proteze totale acrilice, clasice.

Cazul 15: Albire endodontică

Pacientul a dorit să albească al doilea premolar inferior. S-a recurs la metoda albirii endodontice. Au fost necesare 3 ședințe de albire, la interval de câte o săptămână fiecare.